Революцията в микроелектрониката е постигната от Betavolt Technology, планират след година

...
Революцията в микроелектрониката е постигната от Betavolt Technology, планират след година
Коментари Харесай

Китайци създадоха ядрена батерия, телефоните ще работят по 50 г. без зареждане

Революцията в микроелектрониката е реализирана от Betavolt Technology, възнамеряват след година да е на пазара. Първата минибатерия с атомна сила е създадена от китайска компания. Тя може да поддържа телефона ви работещ 50 години, без да има потребност от презареждане, а на всичко от горната страна е и безвредна за природата.

Betavolt Technology разгласи, че сполучливо е миниатюризирала радионуклеидни акумулатори с атомна сила, като размерите са 15х15х5 милиметра. Използва атомен изотоп, който генерира 100 микровата сила напрегнато от 3 волта в процеса на полуразпад.

В момента чудото е в стадий на пилотна разработка, само че проектите на Betavolt са за всеобщо произвеждане. Според компанията батерията може да се употребява в телефони, дронове, галактическа инсталация, изкуствен интелект, здравна инсталация, свръхчувствителни датчици и микророботи. Идеята на компанията, която е основана в Пекин, пристигнала от пейсмейкърите и спътниците.

Betavolt възнамерява да създаде технологията си и до 2025 година да има батерия, която е с мощ от 1 ват.

Тази технология ще е гражданска война в електрониката, като ще направи непотребни всички зарядни устройства, както и външните акумулатори. Просто тъй като не деградира поради неналичието на цикли за презареждане при сегашните литиевойонни акумулатори.

Технологията на BV100 с безкрайна сила ще разреши на дроновете да летят непрекъснато, както и електрическите автомобили да пътуват на големи дистанции. Без презареждане.

В момента съществуват радионуклеидни акумулатори, които се употребяват в галактически кораби, подводни системи, автоматизирани научни станции, както и за марсомобила. Но те са тежки, генерират голяма топлота и са доста скъпи. Betavolt твърди, че имат напълно друг метод.

Как работи

Разработчиците на Betavolt употребяват изотопа никел-63, който е радиоактивен детайл, като източник на сила, а диамантени полупроводници се употребяват като преобразуватели на тази сила.

Точно полупроводникът е най-уникалното в батерията. Той е единствено с 10 микрона дебелина, като сред два негови пласта се слага един от никел-63 с дебелина от 2 микрона. Така силата от разпадащия се изотоп се трансформира в електрически ток.

Betavolt твърди, че преимуществата са дребната тежест на устройството, големият живот на експоатация, високата енергийна успеваемост и естествената работа в рискови условия от – 60 до 120 градуса по целзий.

Това е голямо преимущество пред актуалните литиевойонни акумулатори, които експлодират, когато са сложени в изискванията на рискови условия. Китайците даже са стреляли по батерията и тя е запазила целостта си.

Заради модулния дизайн няколко такива акумулатори могат да се свържат поредно и да дадат повече мощ, като по този начин стават за коли и системи с изкуствен интелект.

Напълно безвредна

Батерията е изцяло безвредна, настояват нейните основатели. Това е извънредно значимо, тъй като хората към момента помнят Чернобил и Фукушима.

Според основателите при работата на батерията няма засечена външна радиация, което е прави идеална даже за пейсмейкъри и кохлеарни импланти в човешкото тяло.

Никел-63 се разпада до приемането на мед, което пък го прави безусловно нерадиоактивен и безвреден за природата.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР